Hvordan går du frem hvis du er misfornøyd med barnehagetilbudet i din barnehage? Barnehagemyndigheten skal påse at både de kommunale og den private barnehagen driver i samsvar med barnehageloven med forskrifter.

Barnehagemyndigheten har som oppgave å fatte vedtak om spesialpedagogisk hjelp, vedtak om tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne, fatte vedtak om godkjenning av barnehager, behandle søknader om dispensasjoner, finansiere privat barnehage, samt flere andre oppgaver som følger Lov om barnehager.

Barnehagemyndigheten har tre virkemidler til disposisjon; veiledning, tilsyn og godkjenning.

Saker som er viktig for alle foreldre i din barnehage

Hvis du vil ta opp saker som er viktige for alle foreldre, kan du ta det opp med barnehagens samarbeidsutvalg (SU). Alle barnehager skal ha et samarbeidsutvalg som består av representanter fra foreldre og ansatte i barnehagen og eventuelt barnehagens eier. I kommunale barnehager er politikere representert i samarbeidsutvalg.

 

Er du bekymret for tilbudet til ditt barn?

Barn har ifølge Barnehageloven rett til et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø. Er du bekymret over at ditt barn ikke har det godt i barnehagen, oppfordrer vi deg til å snakke med barnehagen først, før du går videre til et høyere nivå.

  1. Kontakt barnehagen først

Hvis du ønsker å klage, eller sende en bekymring på barnehagens pedagogiske eller trivselsmessige tilbud, bør du først ta kontakt med styrer eller daglig leder i barnehagen. Da gir du barnehagen mulighet til å løse saken på lavest mulig nivå. Slike forhold reguleres av barnehageloven og dens forskrifter.

2. Kontakt barnehageeier

Hvis du ikke opplever å bli hørt når du tar kontakt med enhetsleder/daglig leder/styrer må du ta kontakt med barnehageeier. Kontaktinformasjon til barnehageeier finner du på hjemmesiden til den enkelte barnehage og du kan få det av styrer i barnehagen.

3. Klage til tilsynsmyndigheten

Opplever du å ikke bli møtt på din klage eller bekymring, verken fra daglig leder/styrer eller barnehageeier? Da kan du sende en skriftlig klage til barnehagemyndigheten / tilsynsmyndigheten i Lund kommune, Moiveien 9, 4460 Moi.

Skriftlige henvendelser til Lund kommune blir automatisk registrert i det kommunale saksarkivet.

4. Hva skjer med klagen?

Når barnehagemyndigheten mottar klagen, vurderer vi først om innholdet er omfattet av barnehageloven.

Innholdet i klagen vil bli formidlet skriftlig til barnehageeier, som vil få mulighet til å uttale seg om saken til barnehagemyndigheten. Taushetsbelagte opplysninger vil unntas offentligheten. 

Når vi har mottatt barnehageeiers svar, vil barnehagemyndigheten vurdere om saken avsluttes eller skal følges opp videre. Du som har sendt inn klagen vil få en tilbakemelding på hvordan klagen følges opp av barnehagemyndigheten.

 

Plan for tilsyn 2020-2024