Riktig sugetak

Det er viktig at barnet har et godt tak på brystet. Det gjør at brystet blir godt tømt og stimulerer melkeproduksjonen. Det forbygger også såre brystknopper og tilstoppede melkeganger. Les mer om riktig sugetak og se video her

 

Kosthold og amming

Næringsinnholdet i morsmelken påvirkes av hva mor spiser. Derfor må mors kosthold være godt sammensatt, gi tilstrekkelig energi for melkeproduksjonen, og inneholde de næringsstoffene som mor og barn trenger i denne tiden.

Les på ammehjelpen og matportalen om kosthold og amming. 

Økedager

Ettersom barnet vokser trenger det mer melk. En økedag betyr at man ammer oftere enn vanlig. Det er dager med hyppig amming fordi barnet vokser og utvikler seg mye disse dagene, og har da et økt energibehov. På engelsk kalles begrepet for growth spurts og etter denne "vekstspurten" er over, reguleres melkeproduksjonen igjen. Har du lite melk, så sett andre gjøremål til side et par dager, og ta det med ro sammen med barnet ditt. Når barnet er rundt 1, 3 og 6 uker og 3 og 6 måneder vil en oppleve slike økedager. Noen vil merke dette mer enn andre. Her kan du lese mer om økedager.

Hyppig amming når barnet er nyfødt vil føre til god melkeproduksjon. Barnets behov øker gradvis og full melkeproduksjon har en ca etter en måned. Da produserer en ca 750 ml melk per døgn.

 

Tette melkeganger

Symptomer på tette melkeganger er at du kjenner noen ømme, litt harde områder i brystet. Av og til blir huden over de områdene litt rødflammet også. Tette melkeganger kan gi høy feber og influensalignende symptomer hvis de ikke blir tømt. Les mer om råd og hva du kan gjøre her

 

Brystbetennelse

Brystbetennelse kan gi smerter og rødt, varmt og hovent bryst. Du får kanskje feber og en influensaliknende følelse. Brystspreng, tilstoppede melkeganger og/eller bakterier kan forårsake brystbetennelse. Får en disse symptomene er første tiltak hyppig tømming av brystet i ett døgn. Ved sterkt nedsatt allmenntilstand kan en få antibiotika hos lege. Det er viktig at det blir tatt prøver av brystet slik en får riktig antibiotika. Her kan du lese mer om brystbetennelse, forebygging og behandling.

Morsmelkerstatning

Jordmor og helsesykepleier er alltid tilgjengelige for ammeveiledning . Ved tidlig hjemreise etter fødsel, før amming er etablert, ta gjerne kontakt med helsestasjonen for råd og veiledning. Vi kan også komme hjem til deg for å gi denne veiledningen. Ikke vær redd for å ta kontakt.