Skjenkebevilling (fast)
Ved skjenking skal drikking skje på skjenkestedet, for eksempel i en bar eller på en restaurant. Skjenking krever både serveringsbevilling og skjenkebevilling.
Fast skjenkebevilling gis til virksomheter som ønsker å servere alkoholholdige drikker på et fast sete, som f.eks. restaurant, bar eller kafè.
For hver bevilling skal det utpekes en styrer og en stedfortreder. Begge disse må være over 20 år og ha bestått kunnskapsprøven. Påmelding til kunnskapsprøven
Søknad om skjenkebevilling sendes til den kommunen hvor salget / skjenkingen skal skje – av den juridiske enheten med det økonomiske ansvaret.
Søknadsskjema
Det er opp til kommunen å vurdere om en søknad om bevilling skal innvilges dersom vilkårene for å få bevilling for øvrig er oppfylt.
Et avslag skal alltid begrunnes.
Skjenkebevilling (enkel servering)
Søknad om skjenkebevilling for enkelt anledning sendes til den kommunen hvor salg/skjenking skal skje. Søknaden må være innsendt senest 3 uker før arrangementet skal avholdes.
Vi kan ikke garantere at søknader sendt senere enn dette blir behandlet i tide.
Skjenkebevilling til et åpent arrangement:
Gis til åpne arrangementer på steder uten alminnelig skjenkebevilling. Omfatter foreninger, organisasjoner og registrerte foretak. Skjenkebevilling kan gis for alkoholholdig drikk i gruppe 1 og 2. Det må søkes for hvert enkelt arrangement. Skjenkebevilling skal bare gis dersom det anses sosialt og beredskapsmessig tilrådelig. Politiet skal spesielt vurdere de ordensmessige trafikale forhold.
Krever ikke bevilling:
Det kan serveres alkoholholdig drikk uten bevilling i et leid/lånt lokale når en privat person, forening eller lignende arrangerer selskap for en sluttet krets av familie eller venner, så som bryllup, fødselsdag e.l. Servering skal foregå uten betaling. Utleier skal informere om "meldeplikt" til lensmannen i h.t. politivedtektene §27.
Søknadsskjema
Det er opp til kommunen å vurdere om en søknad om bevilling skal innvilges dersom vilkårene for å få bevilling for øvrig er oppfylt.
Et avslag skal alltid begrunnes.
Salgsbevilling
For å kunne selge alkoholholdige drikkevarer i Norge, kreves det en salgsbevilling. Denne bevillingen er nødvendig for å sikre at salget skjer på en ansvarlig og lovlig måte, i tråd med gjeldende regelverk. En salgsbevilling gir virksomheter tillatelse til å selge alkohol til forbrukere, enten det er i dagligvarebutikker, spesialforretninger eller andre utsalgssteder. Alle salgssteder må være betjente ved alkoholsalg.
Ved salg, for eksempel fra en butikk, skal drikking skje utenom salgsstedet.
Søknad om salgsbevilling for alkoholholdig drikk, gruppe I, (øl og rusbrus mer en 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol) kan gis til dagligvarebutikker, inkludert spesialforretninger med lokal mat o.l.
Det kan i tillegg gis salgsbevillinger utvidet med rett til tilvirkning for salg i egen virksomhet etter alkohollovens § 3-1, b.
Bestemmelsen gjelder for eksempel fruktprodusenter og mikrobryggerier.
Søknadsskjema
Kurs / prøver
Lund kommune anbefaler alle skjenkesteder å gjennomføre Ansvarlig vertskapskurs for alle sine ansatte.
Ansvarlig vertskap er et kurs tilpasset de som jobber på og/eller driver et skjenkested. Kurset skal gi en innføring i sentrale tema i alkoholloven og tilhørende regelverk, og med fokus på praktiske problemstillinger. Det legges opp til dialog underveis i programmet. Som en del av kurset vil deltakerne få tilbud om å avlegge en prøve i ansvarlig vertskap, som vil gi et kursbevis. Kurset passer for ansatte på alle typer skjenkesteder, alt fra restauranter til puber.
Kursene gjennomføres jevnlig hos Rogaland Brann og Redning, ta kontakt pr. e-post: postmottak@rogbr.no.
For å sikre en trygg og ansvarlig håndtering av alkohol, krever norske myndigheter at alle som skal ha ansvar for salg og skjenking av alkohol, består kunnskapsprøven i alkoholloven. Denne prøven er utformet for å gi styrere og stedfortredere nødvendig kunnskap om regelverket som regulerer alkoholomsetning i Norge. Ved å bestå kunnskapsprøven, viser du at du har forståelse for de lover og forskrifter som gjelder, og at du er i stand til å drive en virksomhet som følger disse reglene. For mer informasjon om hvordan ta prøven: Kunnskapsprøven i alkohol
Omsetningsoppgave og bevillingsgebyr
Alle som har en salgs- eller skjenkebevilling må hvert år betale et bevillingsgebyr til kommunen. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor mye alkohol som selges. Opplysninger om alkoholsalget skal du oppgi til Lund kommune i omsetningsoppgaven
Ambulerende skjenkebevilling
Ambulerende skjenkebevilling er ikke knyttet til en bestemt person eller skjenkested og gjelder bare skjenking i *sluttede/lukkede selskaper. Slik bevilling gis ofte til selskapslokaler.
Typiske arrangementer inkluderer bryllup, konfirmasjoner, jubileer, og andre private sammenkomster.
Skjenkebevilling kan gis for gruppe 1, 2 og 3. I Lund kommune kan nyttes inntil 5 ambulerende bevillinger samtidig.
Det er ikke nødvendig å innhente uttalelser fra politi og sosialetaten.
*Et "sluttet/lukket selskap" refererer til en gruppe av bestemte, inviterte personer som samles for en bestemt anledning. Kretsen må være lukket og ikke åpen for utenforstående.
Dette betyr at deltakerne må være spesielt invitert, og det er ikke tilstrekkelig at man før skjenkingen inviterer folk på stedet eller via åpne invitasjoner.